BKR Hypotheek

Een hypotheek ondanks een 'negatieve' BKR registratie

  • Uw droomhuis in zicht?

    Informeer ons en zie de mogelijkheden!

  • Gezinsuitbreiding?

    Vraag een vrijblijvende offerte aan!

  • Achterstandscodering?

    Wij helpen u graag aan een hypotheek!

Vraag hier vrijblijvend een gratis hypotheek offerte aan!

Hypotheek rentes
De poll van December.
Heeft u schulden?

Ja, ik heb schulden

Nee, ik heb geen schulden

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief

Hypotheek Extra Aflossen

Zit u er over na te denken om uw hypotheek af te lossen? Wellicht in eerste instantie opzicht een hele verstandige keuze. Echter doormiddel van dit artikel leest u ook de nadelen van het extra aflossen van de hypotheek. Heeft u er bijvoorbeeld al over nagedacht dat u wellicht te maken gaat krijgen met de effecten van de bijleenregeling? Of dat u toeslagen die u momenteel krijgt niet meer van toepassing zijn? Dit soort nadelen kunnen optreden wanneer u besluit om uw hypotheek extra af te lossen.

Voordelen hypotheek extra aflossen

Door het extra lossen van uw hypotheek zorgt u ervoor dat de maandlasten lager zullen zijn. Hierbij geldt de stelregel dat over het ingelegde bedrag ongeveer 5% per jaar bespaart. Om dit te verduidelijk volgt het volgende voorbeeld:
“Richard heeft besloten om zijn hypotheek extra af te lossen. Hij besluit samen met zijn vrouw Inge om de hypotheek met een extra €10.000 af te lossen.
Na een jaar dat Richard zijn hypotheek extra heeft afgelost bekijkt Richard het totale plaatje. Hij merkt op dat hij ongeveer €500,- bruto per jaar minder aan vaste lasten heeft bespaard. De netto lasten zullen echter iets lager uitvallen. Richard is blij met zijn keuze om extra af te lossen”

Naast het feit dat de hypotheek schuld minder zal zijn zorgt dit er logischer wijs ook voor dat de betaalde rente minder wordt. Echter gebeurd dit niet automatisch en zal u dit moeten communiceren met een medewerker van de kredietverstrekker. Heeft u echter een NHG hypotheek? Dan betekent dit dat de rente hoogstwaarschijnlijk niet aangepast kan worden. Vraag dit voor de zekerheid na bij de kredietverstrekker.
Heeft u veel spaargeld? Zelfs zoveel dat u momenteel in box 3 zit? Dan is verstandig om een deel van dit bedrag te gebruiken om uw hypotheek extra af te lossen. Wanneer u niet daarvoor kiest zult u boven het bedrag van €21.139 1,2% vermogensbelasting betalen.

Nadelen hypotheek extra aflossen

Voor het gemak gaan wij er even vanuit dat u de hypotheek daadwerkelijk extra heeft afgelost. Het kan voorkomen dat vanwege deze extra aflossing u minder hypotheekrente betaalt. Dit zorgt ervoor dat u minder kunt aftrekken in box 1. Wanneer we dit doorberekenen heeft u een hoger belastbaar inkomen waarduur u over het bedrag in box 1 meer belasting betaald. Daarnaast kan het nadele gevolgen hebben met de bijleenregeling. De bijleenregeling is in het leven geroepen om de overwaarde van de woning te gebruiken bij het kopen van een nieuwe woning.